Dyslexie

 studiedag Dyslexie in het mbo
Aankondiging conferentie Albeda College


Breaking Barriers 2010-2012

Project "dyslexie in detentie" 2010-2012Docenten HAS Green Business School januari 2010


"slimmer dan je baas,
dyslexie op het werk"

Een verrassende kijk op het thema dyslexie
bij een MBO stage "verzorging"

Een jaar na de lancering van het Protocol Dyslexie mbo organiseren CINOP, Onderwijscentrum VU en Expertisecentrum Nederlands op 17 mei 2011 de studiedag Dyslexie in het mbo.

Valk&Uil verzorgt een workshop op deze studiedag i.s.m. KW1 college.

Yvonne Vullinghs, docent verzorging aan het ROC Koning Willem 1 college en drs. Jan van Nuland, adviseur dyslexie bij Valk&Uil, behandelen de moeilijkheden en mogelijkheden bij een stage in een woonzorgcentrum.

Wat helpt bij een dyslectische Mbo-stagiaire in een woonzorgcentrum? Welke praktische tips aan de werkbegeleiders, maken een wereld van verschil voor de stagiaire? Wat mag je daarbij van de student verwachten? Wordt de droombaan werkelijkheid?Aandacht voor dyslexie op conferentie Albeda College


Op 18 januari 2011 namen circa 250 docenten deel aan de conferentie Taal en Rekenen op het Albeda College Rotterdam. Deze conferentie stond in het teken van de start van het Kenniscentrum Taal + Rekenen.

Ria Kramp - de projectleider van dit kenniscentrum - had Valk&Uil uitgenodigd om een workshop dyslexie te geven. De ervaring van de bij de MBO-raad bijgewoonde presentatie van Jan van Nuland, inspireerde haar om deze workshop in de aankondiging van de conferentie de titel mee te geven:
"dyslectisch denken: verfrissend en creatief".


Lees meer ->Valk&Uil neemt deel aan Grundtvig dyslexie programma


Breaking Barriers is een nieuw "Grundtvig Learning Program". Valk&Uil gaat de komende twee jaar ervaringen uitwisselen met partners uit Finland, Estland, Noorwegen, Turkije en Italie.
Dyslexie in de gevangenis


Onderzoeken uit VS, Engeland, Finland en Zweden geven aan dat er veel dyslexie voor komt in gevangenissen. Samen met de onderwijsgevenden in penitentiaire inrichting gaat Valk&Uil de komende 2 jaar een pilot begeleidings project verzorgen. Een aantal docenten worden gecoached op identificatie en gerichte ondersteuning van dyslectische gedetineerden.

Deze samenwerking van Valk&Uil en MinvanJus/DJI is in het kader van het Grundtvig project "Breaking Barriers". Uitwisseling van ervaringen met soortgelijke projecten in bijvoorbeeld Finland en Noorwegen zorgen voor kruisbestuiving.Studieochtend voor docenten valt in de smaak


Nadat in 2009 de werkgroep Handicap en Studie enthousiast was geworden over de aanpak van dyslexie door, heeft de werkgroep in 2010 op de hogeschool HAS den Bosch voor iedere sector een studieochtend voor docenten georganiseerd.

Docenten waren erg enthousiast over de praktische benadering. Spontaan kwamen initiatieven tot stand om een vervolg te geven. Veel docenten herkenden de mogelijkheden om via aanpassingen in lesmateriaal en presentaties de specifieke leerstijl van dyslectische studenten tegemoet te komen.

Bij iedere sessie gaven docenten aan wat zij belangrijke thema's vonden. De directie van de sector "Green Business School" nam direct alle uit de studie voortgekomen aanbevelingen over.


Open Universiteit Studiecoach Dyslexie!


Valk&Uil trainer Jan van Nuland heeft voor de Open Universiteit meegewerkt aan een Studiecoach thema over dyslexie. OU student Gerdien wordt door Jan begeleid in haar zoektocht naar een effectieve vorm van studeren: .

Open Universiteit Studiecoach
EUR Magazin artikel over Studeren met Dyslexie!


De Valk&Uil workshop "studeren met dyslexie" wordt regelmatig door het project Studeren zonder drempels van de EUR ingehuurd. Voor het EUR magazin van september 2010 bezocht de journaliste de eerste workshop en sprak o.a. met Valk&Uil trainer Jan van Nuland.

Open publication - Free publishing - More emlezing over Dyslexie


Op woensdag 15 april 2009 werd in studiecentrum Eindhoven van de Open Universiteit Nederland een lezing gegeven door Jan van Nuland.

Jan van Nuland, ervaringsdeskundige, zet zich in om meer begrip te kweken voor het onderwerp en is medeauteur van het in 2008 verschenen boek 'Slimmer dan je baas' over dyslexie bij volwassenen.
'Slimmer dan je baas' brengt in kaart wat de consequenties van dyslexie zijn voor de arbeidsmarkt en voor het privé-leven van volwassen dyslectici, maar ook wat de kansen en mogelijkheden zijn van associatief en beeldend denken. Dat is een unieke invalshoek in de literatuur die tot dusver over dyslexie is verschenen.

In de lezing werd onder meer inzicht gegeven in de werking van de hersenen en de psychologische gevolgen van dyslexie. Ook werden tal van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk aangehaald.